Despre capitalism…

 

CAPITALISM TRADIŢIONAL
Ai două vaci. Vinzi una şi cumperi un taur. Cireada se înmulţeşte iar economia prospera. Le vinzi şi ieşi la pensie cu câştigul.

CAPITALISM CORPORATIST (TIP ENRON)
Ai două vaci. Vinzi trei dintre ele companiei tale listate public, folosind scrisori de credit deschise de cumnatul tău la bancă, apoi execuţi un schimb datorie/creanţa cu o ofertă generală asociată,astfel încât recapeţi cele patru vaci, cu o scutire de taxe pentru cinci vaci.
Drepturile asupra celor şase vaci sunt transferate, printr-un intermediar către o companie din Insulele Cayman, deţinută în secret de acţionarul majoritar, care revinde companiei tale drepturile pentru toate cele şapte vaci. Conform raportului anual, compania deţine opt vaci, cu o opţiune pentru încă una.
Vinzi o vacă pentru a cumpăra un preşedinte al SUA, ceea ce te lăsa cu nouă vaci. Nu se furnizează nici o foaie de bilanţ împreună cu comunicatul.
Publicul înghite.

COMPANIE AMERICANĂ
Ai două vaci. Vinzi una şi forţezi pe cealaltă să producă lapte pentru patru. Eşti surprins când vaca moare.

COMPANIE FRANCEZĂ
Ai două vaci. Faci greva pentru că doreşti să ai trei vaci.

COMPANIE JAPONEZĂ
Ai două vaci. Le reproiectezi astfel încât să fie de zece ori mai mici decât o vacă obişnuită şi să producă de douăzeci de ori mai mult lapte.
Apoi creezi imagini animate inteligente ale vacii, numite Cowkemon şi le promovezi la scară globală.

COMPANIE GERMANĂ
Ai două vaci. Le reproiectezi astfel încât să trăiască 100 de ani, să mănânce o dată pe lună şi să se mulgă singure.

COMPANIE BRITANICĂ
Ai două vaci. Amândouă sunt nebune.

COMPANIE ITALIANĂ
Ai două vaci, dar nu ştii unde sunt. Pleci în pauză de prânz.

COMPANIE RUSEASCĂ
Ai două vaci. Le numeri şi afli că ai 5 vaci. Le numeri din nou şi afli că ai 42 de vaci. Le numeri din nou şi afli că ai 12 vaci. Te opreşti din numărat vaci şi deschizi altă sticlă de vodcă.

COMPANIE ELVEŢIANĂ
Ai 5000 de vaci, dintre care nici una nu-ţi aparţine. Facturezi celorlalţi cheltuieli de depozitare.

COMPANIE INDIANĂ
Ai două vaci. Te închini la ele.

COMPANIE CHINEZĂ
Ai două vaci. Ai 300 de oameni care le mulg. Declari şomaj zero, productivitate bovină înaltă şi arestezi reporterul care a publicat cifrele.

COMPANIE ROMÂNEASCĂ
Ai 6 vaci, costuri cât de 10, mulgi doar 3, alergi bezmetic printre ele, mai aduci personal pentru alte 5, dai faliment şi dai vina pe bou.

Lasă un răspuns